Allergenen wetgeving

Naar aanleiding van de nieuwe Europese wet (Verordening Verstrekking (EU) Nr. 1169/2011) zijn horecabedrijven verplicht om consumenten informatie te verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. Vanaf 13 december 2014 moeten allergenen die bij de bereiding zijn gebruikt worden vermeld.
De allergenendeclaratie is voor verpakte producten al sinds 2003 van kracht en wordt nu uitgebreid voor niet voorverpakte voedingsmiddelen. De nieuwe wet is bedoeld om de voedselveiligheid voor mensen met een allergie vergroten.
Alle bedrijven die eten of dranken aanbieden krijgen dus met de nieuwe wetgeving te maken. Ook horecabedrijven die bijvoorbeeld alleen broodjes of kleine hapjes serveren moeten aan deze regelgeving voldoen.

Wat zijn allergenen?

Bij mensen met een voedselallergie reageert het afweersysteem abnormaal sterk op eiwitten in ons voedsel. Deze eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken worden allergenen genoemd.
Allergische reacties gaan gepaard met symptomen als jeuk, zwellingen, uitslag, kortademigheid of overgeven. De ernstigste reactie is anafylactische shock, waarbij symptomen als een sterk verlaagde bloeddruk en bewusteloosheid levensbedreigend kunnen zijn.

Welke allergenen moeten vermeld worden?

Door de Europese Unie is bepaald dat alleen de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. De onderstaande 14 allergenen moeten worden opgenomen in de allergenendeclaratie:
  • Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)
  • Schaaldieren
  • Eieren
  • Vis
  • Pinda
  • Soja
  • Melk (inclusief lactose)
  • Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
  • Selderij
  • Mosterd
  • Sesamzaad
  • Zwaveldioxide en sulfiet
  • Lupine
  • Weekdieren

Praktische informatie voor ondernemers

In de praktijk betekent dit dat alle allergene stoffen vermeld moeten worden wanneer ze gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in het Horecabedrijf, ongeacht in welke vorm.
Hoe de informatie aan de gast verstrekt wordt mogen horecaondernemers zelf bepalen. De allergeneninformatie mag schriftelijk, mondeling of elektronisch aan de gast worden aangeboden. Voorwaarde is wel dat deze informatie schriftelijk of elektronisch in het bedrijf aanwezig is voor het personeel en de controlerende instantie, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.
De allergenendeclaratie moet altijd kloppen, ongeacht wie het gerecht maakt. Daardoor zullen er binnen de organisatie goede onderlinge afspraken moeten worden gemaakt over de recepten en de werkwijze.
Hoewel in de wet geen verplichtte vermelding is vastgelegd over mogelijke kruisbesmetting is het zeer aan te raden hier wel bij stil te staan en dit te voorkomen. Ook is het aan te bevelen om het personeel te trainen, aangezien zij vragen van de gasten moeten kunnen beantwoorden.

Controle

Hoe de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de nieuwe wetgeving gaat controleren is op dit moment nog niet duidelijk. De NVWA is hierover nog in overleg met onder andere werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws rondom de allergenenwetgeving & onze gratis hulpmiddelen.

Spoedcursus
Allergenendeclaratie

*Alles wat u moet weten in de pratijk
*Om de maand op meer dan 25 locaties
*Certificering

Spoedcursus AllergenenDeclaratie
Spoedcursus Hygiënecode HACCP
Spoedcursus Sociale Hygiëne

Over SHO

Algemene Stichting Horeca Onderwijs is de horeca opleider van Nederland. Met meer dan 30.000 cursisten, gekwalificeerde docenten en meer dan 75 leslocaties in geheel Nederland. Dus altijd bij jou in de buurt. SHO biedt de cursussen en Trainingen zowel mondeling, schriftelijk, Incompany als 'op maat' aan.

Horeca opleidingen